Friday, 25 January 2013

Umrah tanpa mahram...

Assalamualaikum sahabat-sahabat..

Nak ceritakan bab umrah tanpa mahram ni...start tahun 2013, kita dapat berita bahawasanya kedutaan Arab Saudi telah mengetatkan lagi undang-undang berkaitan mahram ni. Maknanya, jika seseorang perempuan nak pergi buat umrah, MESTI bersama-sama mahramnya sekali, samada ayah kandung, abang kandung, atuk kandung, ayah saudara kandung dan sewaktu dengannya.

So, tiada lagi istilah tumpang mahram. Pada mulanya sedih jugak dengar berita ni...sebab terkena sekali tempiasnya. Kami nak pegi bertiga, semua perempuan. Tapi tetiba agency called bagitau pasal ni. Terus rasa macam nak terduduk, nak nangis, semua pun ada. Memang tak dinafikan, agak terkilan & sedih dengan kedutaan. Sebab kedutaan Arab Saudi macam kejam. Tapi, tak baik pulak nak fikir negative. Mesti ada sebab bukan? Ya..pasti ada sebab...dan akhirnya kami pergi juga bersama ayah tercinta (nasib baik ayah ok je...follow).

Antara sebab yang diperkatakan ialah pegawai kedutaan dah bertukar orang, jadi pegawai baru ni memperketatkan undang-undang berkaitan mahram. Lagi 1, nak diceritakan pengalaman yang lepas-lepas...al-kisah seorang perempuan ni menumpang mahram kepada seorang lelaki ni. Then, bila tiba di Mekah, dia jatuh sakit, dimasukkan ke hospital. Jadi, lelaki tu terpaksa menunggu dia di hospital and ibadah umrah dia terganggu..kesian dia. Sampailah hari terakhir dia sepatutnya berangkat pulang bersama family tercinta, masih lagi tak dapat nak pulang bersama. Sebab terikat dengan perempuan yang sakit ni tadi. Dia terpaksa menunggu sehingga perempuan itu sihat & dibenarkan pulang. Kan dah kira macam melibatkan dan menyusahkan orang lain hingga ibadat umrah dia tak dapat dilaksanakan dengan sempurna. 

Itu adalah antara faktor-faktor yang sedikit sebanyak mempengaruhi kedutaan Arab Saudi untuk memperketatkan soal mahram ni. Kita, hanya bersangka baik saja la ya..sebab semua yang mereka laksanakan bukan bertujuan untuk menyusahkan semua pihak, tapi juga untuk memudahkan. Kita yang tak nampak semua tu...wallah hualam. InshaaAllah, ada rezeki ke rumah Allah, pasti Allah bantu. Hanya Dia saja yang tahu segala yang baik dan buruk akan sesuatu perkara itu. 

Sesiapa yang akan menunaikan ibadat umrah, kami doakan anda selamat pergi dan selamat kembali. Moga mendapat umrah yang mambrur. InshaaAllah. Ok u olls, ma'assalamah ilal liqa'. Wassalam~

No comments: